Huurders opgelet: Italië heeft zogeheten ZTL-zones

Het is altijd even wennen aan landen waar u nog nooit eerder heeft gereden. Alhoewel de regels in Italië vrij gelijk zijn aan de Nederlandse regels, hebben de verschillende Italiaanse dorpjes en steden wel iets unieks. U mag namelijk niet overal rijden tijdens bepaalde tijdstippen, mits u daarvoor een vergunning. Voorkom verkeersboetes en rij niet in de ZTL-zones.

ZTL

Tijdens uw vakantie wilt u natuurlijk gewoon lekker genieten. Een auto huren is dan natuurlijk een erg goed plan. Immers kunt u overal gemakkelijk naar toe rijden en u kunt gemakkelijk van dorp naar dorp rijden. De geur van de Italiaanse pizza en koffie komt u al tegemoet! Echter is het wel ontzettend belangrijk om goed op de verkeersregels te letten. In de historische centra van veel steden staan namelijk borden met ‘zona traffico limitato’. Dat zijn zones waar u alleen mag rijden tijdens bepaalde tijdstippen of met een vergunning. Laten we direct heel helder zijn: als toerist heeft u die vergunning niet én die zult u ook niet kunnen krijgen.

Als u wel in zo’n zone rijdt, wordt uw kenteken genoteerd. Althans, die kans is erg groot. U ontvangt vervolgens een flinke boete van de Italiaanse overheid. Net als in Nederland, betaalt u ook in Italië nog administratiekosten. Echter vallen deze in het Zuid-Europese land nog iets hoger uit. De autoverhuurder berekent de kosten door aan u. Let daarom altijd op die ZTL-zones.

Wees alert

Voorkomen is beter dan genezen, zegt men altijd. Dat is ook in dit geval zo. Zodra u het centrum van een Italiaans dorpje inrijdt, is het belangrijk dat u blijft opletten. Staat er ergens een bord met zona traffico limitato? Dan staat er ook tijden aangegeven. Per stad of dorp kunnen de tijden flink verschillen.

Er zijn bepaalde steden waar u vrijwel nergens met de auto mag rijden. Een voorbeeld daarvan is de stad Florence. Indien u een roadtrip maakt in Italië, en Florence wilt bezoeken, is het raadzaam dat u uw auto buiten het centrum parkeert. Vervolgens kunt u verder reizen met het openbaar vervoer.

In sommige gevallen mag u wel in een zone rijden, indien uw hotel zich in die regio bevindt. Wel is het belangrijk om dit te melden bij uw hotel. Zij kunnen uw kenteken namelijk laten registeren, zodat u nadien geen boete ontvangt.

Boete ontvangen van de Italiaanse overheid?

Heeft u de wet overtreden? Dan betekent het simpelweg dat u dat bedrag moet betalen. U ontvangt de boete ‘gewoon’ thuis. De Italianen kunnen nog tot 360 dagen na de overtreding de boete versturen. Soms kan het dus wel eventjes duren, voordat u deze daadwerkelijk ontvangt.

9/10 - (2 stemmen)

Plaats een reactie