Verzekeren tegen blikschade is zo gek niet

Kijken naar de capriolen die sommige weggebruikers uithalen om zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te komen, vinden de meeste mensen heerlijk. Vanaf de bank commentaar leveren op het gedrag van andere automobilisten is makkelijk. Je aan de verkeersregels houden blijkt minder gemakkelijk. Dat zagen we vooral in televisieprogramma’s als Blik op de weg en Wegmisbruikers!

 

Het is 11 november 1991 als de eerste uitzending van het programma Blik op de Weg op televisie wordt uitgezonden. Geen programma over auto’s, maar wel over dat wat auto’s teweeg kunnen brengen: verkeerschaos en overtredingen. Vanaf het begin smult het Nederlandse publiek ervan. Het is als ‘gluren bij de buren’. Dat wat die bestuurder die wordt gefilmd uitvreet op de weg, doe je zelf nooit. Ahum. Jij rijdt nooit door rood, haalt niet rechts in en overtreedt nooit de snelheidsregels.

 

We lachen erom als in het programma een automobilist eindelijk wordt staande gehouden die met 230 over de provinciale weg scheurt. We houden ons hart vast als we opnames zien van een auto die tot drie keer toe rechts inhaalt. Het nuchtere commentaar van Leo de Haas en later Frits Sissing (vanaf 2012) doet te rest.

 

Er keken anderhalf tot twee miljoen kijkers naar iedere aflevering. Het programma was immens populair. Het deed 21 jaar lang de mensen de meest waanzinnige dollemansritten meebeleven. We zagen herhaaldelijke overtredingen van een en dezelfde automobilist en kamikazeacties van automobilisten die het zo nauw niet namen met de bocht, een rotonde of zebrapad.

 

Het ging het programma vooral om het laten zien van het politiewerk, maar uit bovenstaande mag blijken dat het toch vooral de acties van een willekeurige bestuurder waren die de kijker boeide. In alle gevallen mag je soms van geluk spreken als die bestuurder er met een bekeuring vanaf kwam. Het werd iedere aflevering weer duidelijk dat de auto verzekeren geen overbodige luxe was.

 

Het was weliswaar geen reclame voor verzekeringsbedrijven, maar zijdelings zal toch menigeen deze gedachte gehad hebben; een ongeluk zit in een klein hoekje. Even rechts inhalen of een stoepje meepakken en je zit in de problemen. Verzekeren is belangrijk.

 

Vreemd gedrag in het verkeer leidt regelmatig tot schade

 

Dit jaar is het 25e seizoen uitgezonden van Wegmisbruikers!,gepresenteerd door André van der Toorn. Ook in dit programma staat de politie klaar om boetes uit te delen en wordt het rijgedrag van automobilisten onder de loep genomen. Je komt er al snel achter dat je aan de maximumsnelheid houden geen overbodige luxe is en wat de hoogten van de boetes zijn. Die liegen er niet om.

 

In dit programma volgt regelmatig een waardeoordeel over het gedrag van een automobilist. Dat gebeurde bij ‘Blik op de weg’ niet. Hier wordt gekeken naar wat iemand fout deed en wordt uitgelegd hoe het eigenlijk moet. Gedrag waarbij niet de juiste verkeersregels in acht worden genomen, leidt regelmatig tot ongelukken en schade. Ook hier geldt weer: verzeker je goed. Dat dat geldt kost staat buiten kijf, maar er is altijd een mogelijkheid om te kiezen voor de goedkoopste autoverzekering van Nederland. Kwestie van je erin verdiepen, vergelijken en bewust kiezen voor de verzekering die bij jou past.

 

Wegmisbruikers! Bestaat nog steeds. Van Blik op de weg werd op 20 maart 2015 de laatste aflevering uitgezonden. De politie had de samenwerking opgezegd vanwege het aangescherpte mediabeleid. Nieuwe opnames bleven daarna uit. En dat terwijl in het jaar 2006 het programma een van de meest succesvolle programma’s was bij de publieke omroep. Op het You Tube kanaal van Leo de Haas zijn alle afleveringen nog terug te zien. Ook fragmenten die nooit eerder zijn uitgezonden.

8.5/10 - (2 stemmen)

Plaats een reactie