Roadtrip door IJsland

IJsland is een ontzettend populair land. Sinds het EK zijn er ook daadwerkelijk meer toeristen naar het land gekomen. Zij hebben zichzelf dus op de kaart gezet. Overweegt u ook een roadtrip door IJsland? Bekijk dan onze tips over het land.

Over IJsland

IJsland heeft een bijzondere natuur. Zo zijn er verscheidene watervallen, vulkanen, geisers en is er ontzettend veel groen. Met een beetje geluk kunt u vanaf hier ook het Noorderlicht zien. Er zijn bovendien ook nog drie prachtige nationale parken in het land. Voldoende te beleven dus, maar waar zou u uw roadtrip door IJsland moeten beginnen? Welke stad is het meest geschikt? We vertellen u het in dit artikel.

Vliegen naar Reykjavík

De meeste Nederlanders kiezen ervoor om op het vliegtuig te stappen naar het land. Dat is ook de meest gemakkelijke manier, omdat het immers een eiland betreft. De luchthaven ligt op circa 50 kilometer afstand van de hoofdstad Reykjavík. Het is dan ook een goed idee om hier daadwerkelijk te beginnen aan uw reis. Via onze website kunt u alvast een auto huren. Daarmee bespaart u op locatie ontzettend veel geld, want online vergelijken loont. De huurtarieven zijn namelijk altijd lager, indien u kiest voor een reservering. Kies simpelweg de data dat u reist en boek uw auto direct. Uw auto staat dan klaar als u aankomt op de luchthaven.

Dag 1: rij naar Reykjavík

Op de eerste dag kunt u simpelweg vanaf de luchthaven naar Reykjavík rijden. In de prachtige stad kunt u genieten van verscheidene goede restaurants en een aantal leuke winkels. Het centrum van de stad is erg gemoedelijk en het is leuk om hier een aantal foto’s te schieten. Er is niet heel veel te beleven in de stad, omdat de hoofdstad van het land simpelweg niet bijzonder groot is. Toch is het leuk om hier een bezoekje aan te brengen: het is net een knus dorpje.

Dag 2: rij naar Vík í Mýrdal, maar vergeet deze bezienswaardigheden niet!

Op de tweede dag is het leuk om verder te gaan. Inmiddels heeft u de hoofdstad wel gezien en kunt u de huurauto weer pakken. U kunt uw roadtrip door IJsland vervolgen in het zuiden van het land. De eerste noemenswaardige stop moet echt Seljalandsfoss zijn. Hier kunt u namelijk een prachtige waterval bekijken. U kunt hier bijzonder dichtbij staan en het water naar beneden zien storten. Dat is erg bijzonder om te zien.

Niet veel verder van deze plek kunt u ook een bezoekje brengen aan Skogafoss. Dit is eveneens een waterval, maar deze is nog hoger. Met een hoogte van maar liefst 60 meter is het natuurlijk enorm. Ook is deze waterval maar liefst 25 meter breed. Met een indrukwekkende kracht komt het water naar beneden en dat is nog indrukwekkender dan de Seljalandsfoss.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

Skogafoss
Skogafoss

De volgende stop is op het Kirkjufjara strand. Hier heeft u namelijk een prachtig uitzichtpunt en dat is natuurlijk erg leuk om te zien. Vanaf de top geniet u van een geweldig uitzicht. De stranden zijn zwart en de kliffen zijn erg hoog. De natuur is erg verwonderlijk.

Na het zien van de bezienswaardigheden kunt u rustig doorrijden naar het plaatsje Vík í Mýrdal. Er wonen slechts 280 mensen in het plaatsje, maar het is een erg leuk plaatsje om een dagje te blijven.

Dag 3: canyon, park en een prachtige gletsjer!

De derde dag staat wederom in het teken voor leuke bezienswaardigheden. U kunt als eerste stoppen bij de Fjaðrárgljúfur. Dit is een canyon van circa twee kilometer lang met een hoogte van 100 meter. In de kloof stroomt een klein riviertje. Rondom te kloof zijn verscheidene wandelpaden aangelegd. Als u de wandelpaden volgt, kunt u genieten van een prachtig uitzicht.

Vervolgens kunt u een bezoekje brengen aan het Skaftafell National park. Dit bijzondere park is een van de drie nationale parken in het land. Wellicht is dit wel de meest bijzondere. U treft hier namelijk een enorme berg van anderhalf kilometer hoog. Het kan best wel pittig zijn om deze helemaal te bewandelen, maar het uitzicht is het zeker waard.

Nadat u hebt genoten van het prachtige uitzicht, kunt u verder gaan naar Fjallsárlón. Dit is een prachtig meer, welke nog niet echt ontdekt is door het toerisme. U kunt hier dus ook nog echt even van de rust genieten.

Vervolgens wordt het tijd om naar Jökulsárlón te reizen. Dit is een prachtige gletsjer, waarbij er continu grote brokken ijs afbreken. Het is erg bijzonder om die brokken ijs in het meer te zien liggen. Heeft u voldoende gezien? Dan kunt u weer terugrijden naar het plaatsje Vík í Mýrdal voor een overnachting.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

gletsjer ijsland

Dag 4: watervallen en kraters

Op de vierde dag kunt u een bezoekje brengen aan de waterval Gluggafos. U zult een klein stukje moeten klimmen, maar dan kunt u deze waterval ook vanaf de bovenkant bewonderen. Ook kunt u onderaan de waterval zitten, indien u niet echt houdt van klimmen. Nabij deze waterval kunt u ook een bezoekje brengen aan de waterval Urrioafoss. Vaak komen hier niet al te veel toeristen, waardoor u ook de mogelijkheid heeft om kiekjes te maken zonder andere toeristen erbij.

Vervolgens kunt u doorrijden naar Kerio Crater Lake. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een krater met een meer. U kunt om de krater heen lopen en dan is er ergens een pad, waardoor u naar beneden kunt lopen. Dan kunt u het meer ook van dichtbij bekijken als u wilt.

Na het zien van dit meer kunt u een bezoekje brengen aan de meest bekende waterval van IJsland: de Gullfoss. Hier kunt u echt een prachtig kiekje van schieten en vaak zijn er niet eens echt heel veel toeristen rondom deze waterval.

Dag 5: nationaal park en rijden richting schiereiland Snaefellsnes

Tijdens dag vijf kunt u een bezoekje brengen aan het prachtige Thingvellir National Park. In het park treft u een leuke waterval en ook kunt u hier een mooie wandeling maken. In de verschillende meren ziet u talloze mooie vissen zwemmen. De natuur is eveneens prachtig. Iets verderop kunt u ook nog genieten van twee andere watervallen: Hraunfossar en Barnafoss. Onder het grote publiek zijn deze nog niet erg populair, maar desondanks zijn deze watervallen wel echt prachtig om te zien. Op het einde van de dag kunt u alvast een stukje naar Snaefellsnes.

Dag 6: Snaefellsnes en terug naar de luchthaven

Op de zesde en laatste dag kunt u een bezoekje brengen aan het schiereiland Snaefellsnes. Hier treft u talloze mooie bezienswaardigheden. Zo kunt u onder andere een kijkje nemen bij Snaefellsjökull-vulkaan. Deze prachtige vulkaan is niet meer actief, maar ziet er nog echt uit als een vulkaan. Ook hier zijn weer verscheidene watervallen die u kunt bewonderen. Dan hebben we het nog niet eens over de schitterende rotsformaties gehad! Al met al is het een goede afsluiter van uw roadtrip door IJsland. Afhankelijk van uw vliegreis kunt u vervolgens weer terugreizen naar de luchthaven. Als u nog een zevende dag erbij aan plakt, kunt u nog overwegen om een laatste dagje in Reykjavík te blijven. Hier kunt u de reis nog afsluiten bij een goed restaurant. Controleer wel goed wanneer u uw huurauto weer moet inleveren.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

kirkjufel river

Klaar voor uw roadtrip door IJsland?

Bent u klaar voor uw roadtrip door IJsland? Dan is het belangrijk dat u van tevoren alvast uw hotel en huurauto regelt. Het land is erg populair en daarmee kunnen hotels ook sneller vol zitten. Ook kunnen bepaalde huurauto’s niet langer beschikbaar zijn indien u deze niet van tevoren boekt.

Kies de juiste huurauto voor uw roadtrip door IJsland

U kunt uw roadtrip door IJsland maken met behulp van een normale auto. Echter misstaat het ook niet om te kiezen voor een duurdere auto met vierenwielenaandrijving. Bepaalde gravelwegen geven wellicht toch wat obstakels. Vooral de binnenlanden zijn lastig om te bereiken met een gewone personenauto. Maak hier direct gebruik van onze autovergelijker en bekijk welke deal het beste bij u past!

7/10 - (3 stemmen)

Plaats een reactie