Roadtrip door Australië: acht handige tips

Wilt u graag een roadtrip door Australië maken? Dat is het ontzettend leuk om te doen! Echter is het belangrijk dat je rekening houdt met enkele verschillen ten opzichte van Nederland! Zo moet u rekening houden met de kosten en dient u links te rijden. U leest het allemaal in dit artikel.

1. Rij aan de linkerkant!

Wist u dat u aan de linkerkant moet rijden in Australië? In de meeste Europese landen dient u aan de rechterkant te rijden, maar dat is in Australië dus niet het geval. De stuur zit dus ook aan de ‘verkeerde kant’ van de auto. Houd er rekening mee dat de hendels voor de knipperlichten en ruitenwissers ook omgekeerd zijn. Dat kan nog wel even vervelend zijn. De meeste auto’s in Australië zijn gelukkig wel automaat.

2. Water en brandstof

Tijdens uw roadtrip door Australië is het ontzettend belangrijk dat u voldoende brandstof in de auto hebt. Er zijn niet zoveel benzinepompen zoals we dat gewend zijn in Nederland. Ook kan het erg warm worden in het land en daarom is het ook belangrijk dat u voldoende water meeneemt.

Neem bovendien ook voldoende cash mee, want u heeft niet overal de mogelijkheid om te pinnen. Een creditcard kan overigens ook erg handig zijn in het land.

3. Tussenstop maken

De afstanden in het land zijn erg groot. Het is dan ook belangrijk dat u regelmatig een tussenstop maakt. Dat klinkt ook niet als een straf, omdat u dan hier en daar iets kunt zien. Echter zien landschappen op sommige wegen er praktisch hetzelfde uit. Tussendoor stoppen is wel belangrijk, zodat je even tot rust komt.

4. Pas op voor wilde dieren

Tijdens uw roadtrip naar Australië zult u voldoende wilde dieren tegenkomen. Het is natuurlijk erg belangrijk om oplettend te zijn. Er leven onder andere kangoeroes, koala’s, emoes, kamelen en wombats. Ook leven er kleinere dieren, zoals konijnen. Het is zeker niet ongebruikelijk om een dier tegen te komen op de weg. Rij daarom voorzichtig!

Vooral kangoeroes zijn risicovol. Deze zijn niet al te snugger en lopen zo de weg op! Ook voor emoes moet u echt opletten. Kies bij voorkeur alleen voor de gangbare wegen en niet voor landweggetjes.

5. Grote vrachtwagencombinaties (‘road trains’)

road trains

In het land rijden talloze grote vrachtwagencombinaties. Deze staat in het land ook wel bekend als de zogeheten ‘road trains’. Deze vrachtwagens hebben vaak meerdere aanhangers en kunnen tot wel 50 meter lang zijn. Men stopt voor niemand, dus pas echt op! Laat hen daarom bij voorkeur altijd voor.

6. Grote stad? Het openbaar vervoer!

Bent u in een grote stad aangekomen? Dan is het niet onverstandig om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Verscheidene steden, waaronder Perth, Sydney en Melbourne beschikken over gratis shuttlediensten. Reizen met het openbaar vervoer is erg gemakkelijk.

7. Kwalitatieve auto huren

Het is verstandig om een auto te huren tijdens uw roadtrip door Australië. Sommige mensen kiezen er ook voor om er eentje te kopen, maar als u dan langs de weg komt te staan met uw voertuig is dat natuurlijk ontzettend vervelend. In veel gebieden heeft u slecht bereik en u moet er niet aan denken dat u niemand kunt bellen als uw auto defect is! Een huurauto biedt meer zekerheid! U kunt via ons handige reserveringssysteem ontzettend gemakkelijk een auto huren. U vergelijkt eenvoudig en snel alle beschikbare autoverhuurders in het land.

8. Rijd niet te hard

De boetes voor snelheidsovertredingen verschillen per regio. Echter lopen de boetes al gauw erg hoog op. Als u 13 kilometer per uur te hard rijdt, kunt u al rekenen op een boete van $150. Rijdt u meer dan 41 kilometer per uur te hard? Houd dan rekening met een boete van maar liefst $1099 of meer. Daarnaast mag u dan ook niet meer verder rijden, omdat u eveneens een rijontzegging ontvangt. Rijd daarom gewoonweg niet te hard, want anders wordt deze vakantie wel erg prijzig.

Tip: maak gebruik van onze autovergelijker én bespaar!

10/10 - (2 stemmen)

Plaats een reactie