Rijbewijs kwijt: wat nu?

Als u uw rijbewijs kwijtraakt, is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Wat als u uw rijbewijs kwijt bent geraakt tijdens uw vakantie? Wat moet u op dat moment doen? Kunt u nog verder rijden met uw huurauto? U leest het in dit artikel.

Rijbewijs kwijt in Nederland

Als u erachter bent gekomen dat u uw rijbewijs kwijt bent, is het raadzaam om zo spoedig mogelijk een afspraak te maken bij de gemeente. Vaak kan dit online via de website van uw gemeente. Ook kunt u bellen: de beller is vaak sneller. U kunt hier vervolgens een verklaring invullen dat u het pasje kwijt bent geraakt. Vervolgens kunt u direct een nieuw rijbewijs aanvragen.

Rijbewijs kwijt in het buitenland

Bent u op reis in het buitenland? Dan is het natuurlijk ontzettend vervelend als u het pasje bent kwijtgeraakt. Als u deze al kwijt bent geraakt voordat u de huurauto heeft meegekregen, kunt u de auto vaak niet meekrijgen. Immers dient u daarvoor een geldig rijbewijs bij u te hebben. Het is dan ook altijd raadzaam om een kopietje in te scannen en uit te printen. Ook kunt u deze kopie op uw smartphone bewaren.

Maar wat nu als u uw rijbewijs bent kwijtgeraakt in het buitenland? Dan dient u aangifte te doen bij de lokale politie. Op het moment dat u terugkeert naar Nederland, kunt u een afspraak maken bij de gemeente. Hier kunt u ook een verklaring invoeren dat u het pasje kwijt bent. Ook kunt u direct weer een nieuwe aanvragen.

Wat heeft u nodig?

Als u een nieuw pasje wilt aanvragen, is het belangrijk dat u een aantal zaken op orde hebt. Zo heeft u onder andere een geldig legitimatiebewijs nodig, zoals bijvoorbeeld uw paspoort of ID-kaart. Tevens dient u een kleurenpasfoto mee te nemen. U mag niet lachen op deze foto. Meestal ligt het nieuwe pasje na circa vijf dagen voor u klaar.

De kosten

Helaas zitten er altijd kosten verbonden aan het aanvragen van een nieuw rijbewijs. Deze kosten verschillen per gemeente. Sommige gemeenten rekenen bovendien nog extra kosten, omdat u het pasje bent kwijtgeraakt. Dit noemt men de zogeheten verificatiekosten.

Boete

Rijdt u nog wel, ook al heeft u geen geldig rijbewijs bij u? Dan riskeert u een boete. Immers dient u met een geldig pasje te rijden. Dat geldt over het algemeen ook in het buitenland. Echter verschilt het natuurlijk wel weer per land. Het ene land zal iets soepeler omgaan met de wetgeving.

Rijbewijs toch teruggevonden?

Blijkt het eigenlijk dat het pasje nog in uw broekzak zat? Oei, dan dient u daar ook een melding van te maken bij de gemeente. Het oude pasje wordt echter vooralsnog ongeldig verklaard. Deze dient u dan in te leveren bij de gemeente.

8.7/10 - (3 stemmen)

Plaats een reactie