Hoe betaal ik voor tolwegen in Portugal?

Portugal is een ontzettend populaire vakantiebestemming. Niets is leuker dan het land verkennen met de auto. De verkeersregels zijn duidelijk en u vervolgt uw route gemakkelijk via snelwegen. Echter zijn er ook tolwegen in Portugal. Het is natuurlijk wel fijn om te weten hoe u hier kunt betalen.

Contant geld is belangrijk

Op verscheidene tolwegen in Portugal heeft u de mogelijkheid om contant te betalen. Het is dan ook altijd fijn om wat contant geld bij u te hebben. De tolwegen in Portugal werken net als in Frankrijk en Spanje: u trekt een ticket en betaalt iets verderop voor het traject. Als alternatief kunt u echter ook kiezen voor de Toll Card. Dit is een prepaidkaart, waarmee u eveneens kunt betalen. Deze kunt u zowel online bestellen als kopen bij een tankstation of servicepunt langs de weg.

Elektronisch betalen

Er zijn echter ook een aantal tolwegen in Portugal waar u alleen elektronisch kunt betalen. Hier zijn namelijk geen tolpoortjes aanwezig. Dat betekent: geen bemanning, dus ook niet contant betalen. Op 11 van de 29 snelwegen is dit het geval. Daarvoor bestaan er elektronische kastjes. Mocht uw huurauto niet beschikken over een dergelijk kastje, heeft u nadien nog de mogelijkheid om de betaling te voldoen bij een postkantoor. De tolkosten dienen na twee dagen, maar wel binnen vijf dagen, betaald te worden. Doet u dat niet? Dan krijgt u de rekening thuisgestuurd plus bijkomende kosten.

Als alternatief kunt u er echter ook voor kiezen om vooruit te betalen. Dit kan bij de CTT op de Faro luchthaven. Ook kan dit bij het Service Station langs de A22 (Olhao).

(Tekst gaat verder onder deze foto)

hoe betaal ik voor tolwegen in portugal

Tolkosten betalen bij een postkantoor

U heeft de mogelijkheid om te tolkosten te voldoen bij een postkantoor. Hier kleeft echter wel een nadeel aan: men kan de kosten pas na twee tot vier dagen ‘achterhalen’ op basis van het kenteken. Bovendien moeten de kosten ook nog eens voldaan worden binnen vijf dagen. Dat betekent dus in principe ook dat u de laatste dagen van uw vakantie geen gebruik kunt maken van de tolwegen. Immers, u bent dan alweer onderweg naar huis en de tolkosten zijn op dat moment nog niet bekend bij het postkantoor.

Een tolkastje bespaart u veel gedoe

Het klinkt als een gedoe én eigenlijk is dat ook wel een beetje zo. Als u op reis gaat naar Portugal, wilt u liever natuurlijk niet nadenken over de tolwegen in Portugal. Het is daarom verstandig om te kiezen voor een tolkastje. U betaalt wel iets extra voor het kastje, maar wel weet u dan zeker dat u niet tegen problemen aanloopt. Bij verscheidene autoverhuurders zit dit kastje standaard al in de auto. Wilt u een auto huren in Portugal? Bekijk dan ons overzicht met verhuurders. In sommige gevallen zitten er extra kosten verbonden aan het huurkastje. Echter kunt u dat gemakkelijk nagaan in het overzicht.

Het tolkastje werkt erg eenvoudig. Het kenteken van de auto wordt namelijk automatisch geregistreerd, zodra u een tolweg oprijdt. De kosten worden vervolgens gewoonweg automatisch berekend op basis van het kenteken. Deze kosten worden vervolgens van uw creditcard afgetrokken. Daarmee is een creditcard wel een vereiste. Een auto huren zonder creditcard gaat daarom in dit geval niet op.

5.5/10 - (2 stemmen)

Plaats een reactie