Heb ik een internationaal rijbewijs nodig?

In sommige landen buiten de Europese Unie heeft u verplicht een internationaal rijbewijs nodig. Gelukkig kunt u binnen Europa wel altijd uw Nederlandse rijbewijs tonen. Gaat u buiten Europa op vakantie? Wees goed voorbereid én lees dit artikel.

Een internationaal rijbewijs

Een internationaal rijbewijs is een extra rijbewijs die u kunt hebben naast uw Nederlandse rijbewijs. Het is simpelweg een vertaling van het Europese rijbewijs. Deze is beschikbaar in verscheidene talen, waaronder in het Arabisch, Chinees, Engels, Grieks, Indonesisch, Portugees, Russisch en Spaans. Het is belangrijk dat u ook uw Nederlandse rijbewijs meeneemt op reis, naast het internationale rijbewijs.

Is het verplicht?

In sommige landen is het simpelweg verplicht om een internationaal rijbewijs mee te nemen. Het kan dus ook voorkomen dat u de huurauto simpelweg niet meekrijgt als u geen internationaal rijbewijs bij u heeft. Dat is natuurlijk niet iets wat u wilt als u op vakantie bent. Daarnaast is het ook belangrijk om het extra rijbewijs bij u te hebben in het geval van een verkeersovertreding. Of misschien nog wel erger: een ongeluk.

Het is daarom altijd belangrijk dat u de huurvoorwaarden doorloopt. Indien hier specifiek in beschreven staat dat een internationale variant verplicht is, is het ook daadwerkelijk verplicht.

Hoe kan ik eentje kopen?

Via de website van de ANWB kunt u precies zien welke landen een internationaal rijbewijs verplicht stellen. U kunt hier gemakkelijk een link aanklikken. Vervolgens wordt u naar de (verkeers)regels van het aangeklikte land verwezen. Hier staat eveneens omschreven of een internationale variant verplicht is. Indien het nodig is, kunt u het document ook via de website van de ANWB kopen. Op moment van schrijven kost deze 18,95 euro (mei 2018).

Een auto huren?

Bent u goed voorbereid? Dan kunt u gemakkelijk een auto huren via ons handige reserveringssysteem. Wij vergelijken alle beschikbare autoverhuurders per ophaallocatie. Voer simpelweg uw reisdata en bestemming in en het systeem vergelijkt binnen enkele seconden alle beschikbare aanbieders. Zo weet u zeker dat u nooit te veel betaalt voor uw huurauto!

10/10 - (1 stemmen)

Plaats een reactie